EAN: {{ chosen.eancode }}
Type
Rode wijn
Wijnhuis
BORGOGNO
Kwalificatie
Barbera d’Alba DOC
Jaar
2019
Houdbaarheid
2019-2028
Regio
Piemonte, Langhe, Italië
Alcoholgehalte
14,5%
Druivenrassen
100% Barbera
Opvoeding
Blootstelling en hoogte
oost / zuidoost / zuidwest
Grondsoort
kalkhoudende mergel
Kweeksysteem
gemodificeerde guyot (hoofdband)
Dichtheid van de plant
4.000 planten per hectare
Oogstperiode
van 15 tot 30 september
Na de handmatige oogst van Barbera-druiven uit onze wijngaarden in Madonna di Como, gaan we over op spontane gisting in betonnen tanks gedurende ongeveer 10 dagen van 22 tot 28 ° C van temperatuur. Lichte persing en rijping van 4 maanden in vat en daaropvolgend staal. Tenslotte verfijning in de fles gedurende 3 maanden.
Kleur, Neus & Smaak
In het glas is deze Barbera robijnrood met paarse tinten De neus is vol en rijp met fruit van pruimen en kersen met een ondertoon van koffie en cacao. In de mond heeft deze medium-bodied wijn een mooie romig mondgevoel met smaken van bramen, tabak, kersen zachte tannines, Deze Borgogno barbera d'Alba heeft een fruitige, lange afdronk en is een heerlijke begeleider bij gebraden varkensvlees en gestoofde kip.
Combineren
Wij zijn van mening dat het adviseren om onze wijnen te drinken verkeerd is, iedereen heeft zijn eigen ideeën en genoegens, maar we kunnen u adviseren met wie u deze kunt drinken. Drink het met iedereen!
Gebakken kalkoenfilet met paprika en bonen
Gebakken kalfsniertjes met mosterdsaus
Boeren varkensrollade met peterselie aardappels
Boerenkool met rookworst
Gebakken ossenhaas met aardappels en groente
Barbera d'Alba past goed bij vleeswaren, gevulde uien volgens de Piemontese traditie, voorgerechten met vlees en wildragù. Reizend in Europa denken we aan Spanje en Valenciaanse paella. In Frankrijk in plaats van Savoyaardse fondue, croque monsieur (broodje kaas en gekookte ham). In Armenië, khorovadz (spiesjes van gegrild vlees met rijst). In Griekenland de Moussaka (lekker gerecht van gehakt en aubergines). Als we naar Japan gaan, kunnen we het in plaats daarvan combineren met vlees en vis gekookt volgens de tataki-methode. In Thailand daarentegen pad thai (gegrilde pasta met eieren en kruiden).
Serveertemperatuur
Deze rode wijn serveren bij 18°C
Awards
Harold Hamersma in De Grote Hamersma 2016, beoordeeld met een 8,5
Domein & Geschiedenis
Borgogno is één van de allereerste en waarschijnlijk alleroudste wijnmakerijen in Piemonte. Het Italiaanse wijnhuis gelooft sterk in de klassieke en traditionele filosofie wat dan ook haar kracht is; al jaren wordt de naleving van deze tradities doorgegeven aan volgende generaties. Borgogno bezit 13 hectare aan wijngaarden waarvan 9 zijn beplant met de Nebbiolo druif. De wijnen worden allemaal op traditionele wijze gevinifieerd om unieke en gestructureerde wijnen te produceren. De wijnen worden duurzaam geproduceerd.
ONZE WIJNGAARDEN
In totaal 38,8 hectare, waarvan 8 bos en 30,8 hectare wijngaarden
BAROLO - LANGHE
Lijsten
Het werd ongeveer 11 miljoen jaar geleden geboren als gevolg van erosie van bovenliggende landen, daarom is de samenstelling enigszins anders dan in de andere landen van Langa. In feite verwerft het een compleetheid van macro- en micro-elementen die de toekomstige wijn een ongeëvenaarde complexiteit en levensduur geven. Duidelijk zichtbaar vanaf de haarspeldbochten van de provinciale weg die klimt van Barolo naar het oude Castello della Volta, de wijngaarden van dit beroemde cru-stuk voor ongeveer 6,75 ha, met een zuid-, zuidoostelijke blootstelling en een hoogte die varieert van 270 op 330 meter boven zeeniveau
Cannubi en Cannubi San Lorenzo
Cannubi werd ongeveer 12 miljoen jaar geleden geboren door sedimentatie uit de Po-vallei. het is de beroemdste en meest bekende cru van Barolo, al genoemd in historische documenten die dateren uit de jaren 1700. Het heeft een uitstekende terroircomplexiteit, gevormd door grote kalkhoudende mergelgronden en een gunstig klimaat waardoor deze heuvel een van de meest geschikte is voor het telen van druiven in de wereld.
De wijnen van Cannubi zijn verreweg de wijnen met de meeste elegantie en duurzaamheid in het hele Barolo-wijnpanorama. In deze plaats hebben we wijngaarden met een oppervlakte van ongeveer 1,30 ha, op het zuiden gelegen, en een hoogte die varieert van 290 tot 320 meter boven zeeniveau.
Fossati
Het werd ongeveer 10 miljoen jaar geleden geboren door sedimentatie uit de Po-vallei nadat de landplaten van Afrika in botsing waren gekomen met die van het Italiaanse schiereiland. Omdat het een relatief jong perceel is, heeft het een goed percentage zand in zijn samenstelling, wat betekent dat de wijnen worden gekenmerkt door explosieve aroma's van bloemen en rood fruit.
Het is een bezit van ongeveer 3,20 ha met een ligging op het zuidoosten en een hoogte die varieert van 290 tot 350 meter boven zeeniveau.
San Pietro delle Viole
Het werd ongeveer 9/10 miljoen jaar geleden geboren en is het jongste perceel van Borgogno, al van de naam San Pietro Delle Viole wordt aangenomen dat de wijnen die uit de druiven worden geproduceerd zeer geurig zijn en soms de geur van violet herinneren, het is ongetwijfeld de wijngaard die de zachtste en meest elegante wijnen geeft die meteen veel emoties kunnen oproepen.
Deze wijngaard met een oppervlakte van ongeveer 4 ha op het zuidoosten en een hoogte die varieert van 300 tot 340 meter boven zeeniveau. het ligt niet ver van de suggestieve kapel van San Pietro delle Viole en herinnert ons eraan hoe volledig deze bloem de geparfumeerde wereld van Barolo binnengaat.
ALBA - LANGHE
Bricco Bompè
11 hectare op een van de beste locaties in Langa: Bricco Bombè, gelegen in een klein gehucht genaamd Madonna di Como. Een uniek terroir, vergelijkbaar met sommige functies als die van het Barolo DOCG-gebied, aangezien het slechts een paar meter verderop ligt.
Bricco Bombè is een mix tussen de klassieke "Bricco" (de top van de heuvel die perfect wordt blootgesteld aan de zon) en de "Sorì" (het zuidelijke deel van de heuvel net boven de Bricco, dus blootgesteld aan de ochtendzon). De samenstelling van de bodem, het microklimaat en de bijzondere blootstelling aan de zon maken deze wijngaarden perfect voor de productie van Barbera d'Alba en Langhe Riesling.
MONLEALE
Katrol warmer wijngaard
3 hectare Timorasso geteeld in een grensgebied tussen Piemonte, Lombardije, Ligurië en Emilia: Tortonese.
De grond is samengesteld uit zeer compacte klei gevormd door een oude mariene afzetting, met de aanwezigheid van ook blauwe mergel die typerend is voor de Tortoniaanse geologische periode, dezelfde grondsoort die het centrale en westelijke deel van het Barolo-gebied kenmerkt.
Het barre klimaat dat wordt gekenmerkt door koude winters en sterke temperatuurschommelingen tussen dag en nacht, speelt tijdens de rijpingsperiode een zeer belangrijke rol bij het geven van uiterst elegante en delicate aroma's aan de druiven. Timorasso is een inheemse variëteit van witte bessen die sinds de middeleeuwen in het Tortona-gebied wordt verbouwd. Na in de jaren tachtig te zijn vergeten, wordt Timorasso herontdekt door een nieuwe generatie producenten, die nu leven en stem terugbrengen naar een ongelooflijk gebied.
IN DE KELDER
Lof voor koppigheid
Koppig zijn betekent niet gemakkelijk uw ideeën opgeven. Voor onze wijnen gebruiken we alleen de grote eiken bottidi uit de Langhe traditie. En we horen geen redenen.
Onze kracht ligt in volledig respect voor traditie, de wijnen worden geproduceerd zoals ze ooit waren, met traditionele en natuurlijke vinificaties.
Hiervoor gebruiken we geen geselecteerde gisten, we gebruiken geen enzymen, we gebruiken geen manno-eiwitten.
Fermentatiepraktijken zijn al tientallen jaren hetzelfde, met lange fermentaties, ponsen en met de hand weer in elkaar zetten. In de loop der jaren zijn de technieken die ons in staat stellen om levende, echte en schone wijnen te hebben van jaar tot jaar verfijnd, waarbij we de kenmerken van het wijnjaar respecteren, en altijd met de onmiskenbare Borgogno-afdruk die wordt gegeven door de lange verfijningen in de grote Slavonische eiken vaten.
De eeuwenoude traditie die Cesare Borgogno in 1920 begon, vereist dat de wijnen van de beste jaargangen ten minste twintig jaar gedeeltelijk jaloers in de kelders worden bewaard.
Het resultaat is de verwerving van buitengewone rondheid en balans, met kostbare en meerdere tinten parfums. Dankzij deze gelukkige intuïtie die sindsdien gebruikelijk is geworden, vertegenwoordigen de kelders nog steeds een zeldzame historische herinnering aan het Langa-gebied.
Sinds 1761 producenten in Barolo
HET BEGIN
1761
Bartolomeo Borgogno richtte de kelder op.
1861
Jaar van oprichting van de eenheid van Italië. Barolo Borgogno bezegelt het pact tijdens de feestelijke lunch.
1908
Barolo Borgogno diende aan het banket ter ere van Nicholas II Romanov, tsaar van alle Russen, tijdens een officieel bezoek aan Racconigi Castle.
DE PROTAGONIST
1920
Cesare Borgogno neemt het beheer van de wijnmakerij over en verandert zijn lot. Hij begint wijnen te exporteren naar het buitenland, naar Argentijnse, Europese en Amerikaanse markten. Hij heeft een geweldige intuïtie: de helft van Barolo Riserva's productie in de kelder vergeten en pas na 20 jaar verkopen.
DE EVENEMENTEN
1955
Het Franse Instituut voor oorsprongsbenamingen dient in Borgogno een aanklacht in wegens het kopiëren van de naam naar de Bourgogne.
1967
Het bedrijf draagt de naam "Giacomo Borgogno & Figli".
1968
Cesare Borgogno sterft, het management van het bedrijf gaat over op zijn kleindochter Ida en haar toekomstige echtgenoot Franco Boschis.
1972
Een fles Barolo Borgogno uit de wijnoogst uit 1886 bereikt 530.000 lire op de veiling van scheve wijnen in Turijn. Absoluut record voor die tijd en ook het hoogste cijfer ooit bereikt door een andere Italiaanse wijn.
1984
De zonen Cesare en Giorgio Boschis komen de kelder binnen.
Sinds 2008 een nieuwe filosofie ... verander niets! Klassiek en traditioneel blijven
VANDAAG
2008
De familie Farinetti koopt Borgogno door te zweren de tradities van dit historische wijnhuis te beschermen. Andrea Farinetti nam het management van het bedrijf in 2010 over nadat hij zijn studie aan de oenologische school van Alba had afgerond, waarbij hij de getuige van de familie Boschis had geërfd.
2009
Er vindt een belangrijke renovatie van het gebouw plaats, teruggebracht in de historische uitstraling.
2013
Volgens de echte Langa Borgogno-traditie begint het opnieuw om alleen cement te gebruiken voor de fermentatie van wijnen.
2015
Twee grote veranderingen: de omschakeling naar biologisch en de aankoop van 3 hectare in het Tortona-gebied voor de productie van Timorasso.
2016
Een ingrijpende renovatie van de historische kelders brengt de oudere betonnen tanks aan het licht en maakt de restauratie van enkele verwerkingsruimten mogelijk. Daarnaast wordt 11 hectare op een van de mooiste locaties van de Langhe, Madonna di Como, toegevoegd aan de 20 bedrijfsterreinen.
Selecteer prijs: 20 - 30 €
Selecteer land: Italië
Selecteer soort: Rood
Selecteer volume: 75cl
Selecteer jaartal: 2019
Selecteer jaartal: 2022
BORGOGNO - BARBERA D'ALBA DOC 2019
Verkocht per 75cl | * Inclusief 21% BTW
Kies {{ variant_type_name }}:
BORGOGNO - BARBERA D'ALBA DOC 2019 is niet meer in voorraad
Prijs op aanvraag
Vul hier jouw e-mailadres in en ontvang een voorstel voor BORGOGNO - BARBERA D'ALBA DOC 2019 .